RRB Group D Exam alert: ‘कार्य ऊर्जा एवं शक्ति’ से जुड़े कुछ ऐसे ही सवाल पूछे जा रहे हैं ग्रुप डी परीक्षा में जरूर पढ़ें!

RRB Group D Exam alert

RRB Group D Exam alert: ‘वर्क एनर्जी एंड पावर’ से संबंधित कुछ समान पूछताछ की जा रही है, जो निश्चित रूप से गैदरिंग डी टेस्ट में देखी गई है!

RRB Group D Exam alert:- आरआरबी गैदरिंग डी के लिए एनसीईआरटी पूछताछ कार्य ऊर्जा और पावर: रेल लाइन एनलिस्टमेंट बोर्ड ने आरआरबी गैदरिंग डी टेस्ट के चौथे चरण के लिए समय सारिणी प्रदान की है। अभी तक तीसरे चरण का मूल्यांकन चल रहा है, जो 19 सितंबर तक चलेगा। बोर्ड द्वारा दिए गए नोटिस को देखते हुए चौथे चरण के मूल्यांकन 19 सितंबर से 7 अक्टूबर 2022 तक किए जाने हैं।

यह मानते हुए कि आपके पास भी है रेल लाइन गैदरिंग डी एनरोलमेंट टेस्ट के लिए आवेदन किया। इसके अलावा, आपका परीक्षण बहुत पहले आयोजित किया जाएगा, इसलिए यहां हम परीक्षण में आने वाली पूछताछ के मद्देनजर एनसीईआरटी के तहत कार्य ऊर्जा और शक्ति से संबंधित कुछ महत्वपूर्ण पूछताछ लाए हैं, जो आपसे परीक्षा में पूछे जा सकते हैं। .

These 15 questions are important from the point of view of Railway Group D exam- RRB Group D Exam Question on Work, Energy and Power

1) Which of the following are essential conditions for doing work?

  1. There must be some force on the object
  2. the object must be displaced
  3. Some distance must be covered by the object.

a) A & B

b) B & C

c) A & C

d) A, B & C

Ans- a

2) If F is the constant force acting on an object and S is the displacement of the object in the direction of the force, then what will be the work done on the object?

a) Fx S

b) -FxS

c) 0

d) 2F x S

Ans- a

3) What is the SI unit of work?

a) Newton meter

b) joule

c) Arg

d) both a and b

Ans-d

4) What is the dimensional formula of work?

a) [MLT-²]

b) [ML²T-²]

c) [M²LT-²]

d) [LT-²]

Ans- b

5) Which of the following are true about ‘work’?

a) It is a scalar quantity and its magnitude is always positive

b) It is a scalar quantity and its magnitude is always negative.

c) It is a scalar quantity and its magnitude can be positive, negative and zero

d) It is a day and night

Ans- c

6) A force of 5 N is acting on an object, if the object is displaced by 2 m in the direction of that force, then what will be the work done on the object?

a) 1 J

b) 2 J

c) 10 J

d) 20 J

Ans- c

7) The work done by the force of friction is always ———–

a) positive

b) negative

c) zero

d) first positive then negative

Ans- b

8) What is the work done by the restraining force when brakes are applied on a moving vehicle?

a) positive

b) negative

c) zero

d) nothing can be said

Ans- b

9) The work done in taking a body of mass m to a height h from the surface of the earth will be

a) might

b) -mgh

c) 2mgh

d) -2mgh

Ans- a

10) In which of the following cases zero work is obtained?

a) Work done by the centripetal force on an object moving in a circular path

b) A porter is standing with a load on his head, then the work done by the porter

c) The work done by the satellites revolving around the earth against the earth’s force of attraction

d) all of these

Ans-d

11) A cyclist slips on applying brakes and stops after going 10m. The force exerted by the road during this process is 200 N which is opposite to its speed, then how much work is done on the cycle by the road?

a) 2000 J

b) – 2000 J

c) 1000 J

d) 0

Ans- b

12) A cyclist after applying brakes slips and stops after going 10m. The force exerted by the road during this process is 200 N which is opposite to its speed, then how much work is done by the bicycle on the road?

a) 5000 J

b) 2000 J

c) 1000 J

d) 0

Ans-d

14) What is the ability to do work called?

a) power

b) energy

c) pressure

d) stress

Ans- b

15) What is the biggest natural source of energy?

a) coal

b) Petrol

c) water

d) Sun

Ans-d

RRB Group D Exam alert
RRB Group D Exam alert

Important Links:-

कृपया हमारे टेलीग्राम समूह में शामिल हों:-क्लिक करे
अधिकारी वेबसाइट:- क्लिक करे
Also Read:-

rrc group d,group d,rrc group d exam date 2022,group d exam date,railway group d exam date,rrc group d exam date,group d exam analysis

x